Blog
Schiphol, 20 september, 6.05 uur...

Palanga... Ik moest wel even opzoeken waar dat ligt. Een Litouws kustplaatsje aan de Oostzee, iets ten noorden van de ‘Koerse Schoorwal’, een langgerekt beschermd duingebied waar de groep kerkmuzikanten ook een excursie naar te wachten staat. Een stadje met zo’n 15.500 inwoners, zo’n 45 kilometer ten noorden van de Russische grens –de enclave Kaliningrad– en 20 kilometer zuidelijk van de grens met de Baltische staat Letland.

Vanochtend bij de lauden zaten er her en der wat duffe gezichten bij in de kapel. Gisteravond was het afsluitende concert met een overvol programma. De completen waren daardoor later dan gebruikelijk, en vervolgens ging de bar nog open. De laatste avond in Hoeven. 

Hoeven kopie kopie 3Regelmatig luiden hier de klokken. Wijnand, onze major domus, luidt de klok als teken dat de maaltijden beginnen. Of als signaal dat ieder zich, na de maaltijd en het verwerken daarvan, weer naar zijn hoofdvak moet begeven. Kortom: de klok van Wijnand heeft alles met de inwendige mens te maken.

Hoeven is een uitje. Maar vergis je niet, er wordt hard gewerkt! Gisteravond was het officiële programma pas rond 22.00 uur afgelopen, vandaag zat ieder om 07.30 weer in de kapel. Iedereen volgt een hoofdvak én een plusvak. Het hoofdvak telt verpreid over drie-en-eenhalve dag zes sessies, het plusvak heeft er twee. Daarnaast zijn er de dagelijkse tutti-bijeenkomsten, oefenmomenten voor de instrumentalisten en de voorbereidingsbijeenkomsten van de voorzangers en lectoren van de dag.

Ik probeer alle vakgroepen minstens één keer bij te wonen. Eigenlijk is dat shoppen en stilletjes vind ik dat ook wel een voorrecht! 

'Nu laat ons gaan'. Ik hoefde niet eens het thema van Hoeven 2018 te lezen om het besluit te nemen: 'laat ik dit jaar eindelijk eens naar Hoeven gaan!'  Het was er nog nooit van gekomen, zo midden in de vakantietijd. Maar nu het Huis van de Kerkmuziek nauw betrokken is bij deze activiteit, stel ik de vakantie een week uit en reis ik af naar Hoeven. 

Janna, je bengt dit jaar voor het eerst meegegaan met de Kerkmuziekdagen voor de Jeugd (KMDJ). Hoe heb je daarover gehoord? 

In onze kerk gaan altijd veel mensen mee met de KMDJ, zo had ik er voor het eerst over gehoord. En het leek mij wel leuk.

Waar was het dit jaar?

Het kamp was in Haaksbergen, in een groepsaccommodatie bij een manege. Als er een begeleider mee was, mochten we soms ook naar de paarden, dat was heel leuk. Er was ook veel ruimte om buiten en binnen te spelen.

Wat heb je gedaan op de KMDJ?
mei 23

De oud-leerling

Ooit was ik leerling van Maarten Kooy. Aanvankelijk lag mijn ambitie helemaal niet bij de kerkmuziek, ook al studeerde ik aan het conservatorium kerkorgel. Toch begon ik met de kerkmuziekopleiding - je weet nooit waar het goed voor is - en zo kwam ik bij Maarten Kooy terecht. Voor ik het in de gaten had, ontdekte ik dat het inderdaad ergens goed voor was! De kerkmuziek kreeg me te pakken en dat is nooit meer over gegaan. 

mei 04

De organist

Paasnacht 2017 - een wel heel bijzondere nacht. Maar niet alleen deze nacht is bijzonder, ook de voorafgaande weken waren dat. Het is 28 maart als de eerste mail van ds. Gert Landman binnen komt, samen met een voorstel liturgie. Een voorganger die vraagt wat de organist vindt van de liedkeuze, van de verdeling en of er solocoupletten nodig zijn - wat een geweldig mooi begin, hier wordt een organist blij van.

 

De kop van Schouwen-Duiveland verwelkomt jaarlijks vele duizenden (bad)gasten. Het merendeel komt natuurlijk voor zon en zee. De kop van Schouwen heeft van allebei veel. Maar soms pakken ze ook nog iets anders mee dan zonnebrand. De GK van Haamstede organiseert ieder jaar een paar keer in de zomer een avond onder de titel: ‘Zingen aan zee’. Dat betekent dat een kerkmusicus uit de regio een avond verzorgt in de kerk aan de Platboslaan in Haamstede, waarbij er vooral veel gezongen moet worden. Het gaat om ongeveer een uur met informeel samenzijn na. Bezoekers/zangers zijn vakantiegasten en ook eigen gemeenteleden.