De Liedboek-entertainer
mrt 09

De Liedboek-entertainer

 

De kop van Schouwen-Duiveland verwelkomt jaarlijks vele duizenden (bad)gasten. Het merendeel komt natuurlijk voor zon en zee. De kop van Schouwen heeft van allebei veel. Maar soms pakken ze ook nog iets anders mee dan zonnebrand. De GK van Haamstede organiseert ieder jaar een paar keer in de zomer een avond onder de titel: ‘Zingen aan zee’. Dat betekent dat een kerkmusicus uit de regio een avond verzorgt in de kerk aan de Platboslaan in Haamstede, waarbij er vooral veel gezongen moet worden. Het gaat om ongeveer een uur met informeel samenzijn na. Bezoekers/zangers zijn vakantiegasten en ook eigen gemeenteleden.

Iedere avond heeft zijn eigen kleur en signatuur. De avonden die ik tot nu heb mogen ‘vullen’, heb ik vooral benut om liederen uit het Nieuwe Liedboek bekender te maken. Twee keer heb ik nu gedaan, en daarbij zocht ik steeds een verbindend thema. De eerste keer ‘Met het nieuwe Liedboek een vakantiedag door’ en de tweede keer ‘Bloemen, planten en bomen in het Nieuwe Liedboek’. Om de stemmen van de bezoekers een beetje te sparen, wordt er tussendoor instrumentaal gemusiceerd.

Je moet het ook een beetje aan elkaar praten en uitleg over de gekozen liederen geven. En wat blijkt dan? De mensen worden graag verrast door minder bekende liederen uit het Nieuwe Liedboek. Maar dan moet je het wel in een ontspannen sfeer brengen, zo is mijn ervaring. Het Liedboek als entertainment, zeg maar. Dat is niet hetzelfde als een soort kerkelijke polonaise want de ondertoon is en blijft een serieuze. Alles bij elkaar opgeteld zingt men ongeveer 40 coupletten. En er is niemand buiten adem geraakt!

Toch is er binnen de plaatselijke kerkelijke gelederen een discussie ontstaan of er niet wat minder uit het nieuwe liedboek en wat meer (over)bekende liederen gezongen zouden moeten worden. Dat zou meer tegemoet komen aan de voorkeuren van de eigen gemeenteleden. De uitslag van de discussie is me nog niet bekend, maar het zou me verrassen als de voorkeur van de lokale gemeenteleden de doorslaggevende factor zou vormen. Het mag toch bijzonder heten als niet-inwoners de weg naar de kerk weten te vinden, ook als ze met vakantie zijn. En als het gaat om de repertoirekeus, het kan toch niet alleen gaan om het oude vertrouwde. Dat past niet bij het principe van ‘zingt de Here een nieuw lied’. En wat zouden de bezoekers er zelf van vinden? De reacties die ik opving, waren positief (maar dat kan natuurlijke gefilterde berichtgeving zijn). Met een toelichtend woordje erbij, blijken mensen zich graag te laten uitdagen om ook kennis te maken met nieuwe liederen.

Kortom: blijf zingen aan zee!

Rein van der Kluit

Rein van der Kluit uit Middelburg begeleidt sinds jaar en dag de gemeentezang. Zoals uit deze blog blijkt bouwt hij ook ervaring op als liedboek-entertainer. 

Gelezen: 35852 keer Laatst aangepast op donderdag, 04 mei 2017 14:34