de Hoeveng(z)anger 2018: dag 1
juli 17

de Hoeveng(z)anger 2018: dag 1

'Nu laat ons gaan'. Ik hoefde niet eens het thema van Hoeven 2018 te lezen om het besluit te nemen: 'laat ik dit jaar eindelijk eens naar Hoeven gaan!'  Het was er nog nooit van gekomen, zo midden in de vakantietijd. Maar nu het Huis van de Kerkmuziek nauw betrokken is bij deze activiteit, stel ik de vakantie een week uit en reis ik af naar Hoeven. 

Hoeven - Werkweek voor Liturgie en Kerkmuziek, dit jaar voor de 46ste keer. Er zijn mensen die al meer dan 30 jaar mee gaan en er zijn er die er nu voor het eerst zijn (ditmaal een stuk of 20 mensen). Wat hen bindt: liefde voor kerkmuziek en liturgie. Dat dit voldoende is, wordt meteen wel duidelijk: iedereen begroet iedereen, bekend of niet. Ondertussen is het ook duidelijk dat hier door de jaren heen vriendschappen zijn ontstaan.

Zoals gezegd, dit alles speelt zich af in Hoeven, een westbrabants dorp. In het prille begin van de 20ste eeuw werd hier een enorm klooster werd gebouwd: Bovendonk, een ontwerp van Pierre Cuypers, Bovendonk is al lang geen klooster meer, maar juist de kloosteroorsprong maakt het tot een prachtige locatie voor een werkweek als deze: een kapel voor de stiltemomenten en de drie dagelijkse getijden, een prachtige refter als eetzaal, voldoende ruimte voor de verschillende themagroepen (zingen, koordirectie, liturgische verdieping, orgel/piano), ruim voldoende slaapkamers, een prachtige binnenplaats (met voldoende schaduw in de kloostergangen, met de tropische temperaturen van dit moment heel fijn!) 

De dag start met een tutti-sessie in de bibliotheek. De regels van het spel worden uitgelegd, er melden zich mensen aan als koster, voorlezer, voorzanger en klokkenluider, het repertoire voor de diverse getijdengebeden wordt doorgenomen. 's Middags leidt Sytze de Vries ons verder het centrale thema - Nu laat ons gaan - in. Zegenen, zegt hij, is opdracht en belofte, en een gezegend mens ontvangt een functie en een bestemming.
Als Sytze de Vries zoiets zegt, dan wordt het gelijk goed onderbouwd. Voldoende om deze dagen op door te gaan! 

Vandaag heb ik een glimp opgevangen van waar Hoeven voor staat. 'Blijf je de hele week?' vraagt iemand me. Over het antwoord hoef ik geen seconde na te denken: jazeker!  

P7173469P7173453

P7173441

P7173460

Gelezen: 2402 keer Laatst aangepast op woensdag, 19 september 2018 11:57